Artigo em revista científica Q2
Designing a cost accounting system at a winemaking company
Inês Martins (Martins, I.); Maria Major (Major, M.); Alexandra Fernandes (Fernandes, A.);
Título Revista
International Journal of Entrepreneurship and Small Business
Ano (publicação definitiva)
2020
Língua
Inglês
País
Reino Unido
Mais Informação
Web of Science®

Esta publicação não está indexada na Web of Science®

Scopus

N.º de citações: 0

(Última verificação: 2024-11-27 21:36)

Ver o registo na Scopus

Google Scholar

N.º de citações: 0

(Última verificação: 2024-12-01 05:50)

Ver o registo no Google Scholar

Abstract/Resumo
This paper presents an experimental case study that follows an interventionist logic with the aim of designing a cost accounting system for a winemaking company. The system was designed with the main objective of determining the production costs of each variety of wine produced by the company, allowing the management to make more accurate and informed strategic decisions regarding price and cost control. Taking into consideration, the features of the company and its managerial information needs the chosen system to implement was the 'homogeneous cost pool method'. The study suggests that this method can be successfully implemented in the wine sector to inform decision-making processes and to enhance companies' financial performance.
Agradecimentos/Acknowledgements
--
Palavras-chave
Homogeneous cost pool method,Management accounting,Wine industry,Empirical case study
  • Economia e Gestão - Ciências Sociais
Registos de financiamentos
Referência de financiamento Entidade Financiadora
UID/ECO/00124/2013 Fundação para a Ciência e a Tecnologia
UID/ECO/00124/2019 Fundação para a Ciência e a Tecnologia
LISBOA-01-0145-FEDER-007722 Fundação para a Ciência e a Tecnologia
LISBOA-01-0145-FEDER-022209 Fundação para a Ciência e a Tecnologia
UIDB/00315/2020 Fundação para a Ciência e a Tecnologia