Ciência_Iscte
Publicações
Descrição Detalhada da Publicação
Architecture in a can: Matosinhos and the Atlantic history of sardine architecture
Título Revista
Pidgin
Ano (publicação definitiva)
2020
Língua
Inglês
País
Estados Unidos da América
Mais Informação
Web of Science®
Esta publicação não está indexada na Web of Science®
Scopus
Esta publicação não está indexada na Scopus
Google Scholar
Esta publicação não está indexada no Google Scholar
Esta publicação não está indexada no Overton
Abstract/Resumo
The study of canned sardines reveals multiple architectural connections between ports, cities and factories throughout the Atlantic. By looking at a single can, a large network of built practices becomes apparent. This analysis focuses on the city of Matosinhos, a place where the Atlantic upwelling provides a favorable environment for
pelagic fish such as sardines. Matosinhos, as a case study, brings together an array of ideas, from the links between natural environments of fish species and hydrographic dynamics to contemporary urban design practices and Alvaro
Siza’s reminiscences of the city of his youth.
Agradecimentos/Acknowledgements
--
Palavras-chave
Fishing architecture,Canned fish,Urbanization,Industrialization
English