Artigo em revista científica Q1
From host's descriptions to guests' reviews: Semantic similarities
Mariana Santos (Cavique, M.); Ricardo Ribeiro (Ribeiro, R.); Fernando Batista (Batista, F.); Antónia Correia (Correia, A.);
Título Revista
Annals of Tourism Research Empirical Insights
Ano (publicação definitiva)
2025
Língua
Inglês
País
Estados Unidos da América
Mais Informação
Web of Science®

N.º de citações: 0

(Última verificação: 2025-12-18 14:58)

Ver o registo na Web of Science®

Scopus

N.º de citações: 0

(Última verificação: 2025-12-14 17:31)

Ver o registo na Scopus

Google Scholar

N.º de citações: 0

(Última verificação: 2025-12-18 18:58)

Ver o registo no Google Scholar

Esta publicação não está indexada no Overton

Abstract/Resumo
This study investigates the semantic alignment between Airbnb property descriptions and guest reviews. Word2Vec embeddings and affinity propagation clustering are used to identify granular semantic concepts, enabling a detailed comparison of the two text types. A new metric, concept coverage ratio, is introduced to measure the extent to which the guest review content is reflected in property descriptions. Results show that a higher concept coverage ratio is generally associated with more positive sentiment in reviews, suggesting that better alignment between host and guest perspectives contributes to guest satisfaction. However, longer and detailed descriptions may limit the potential for pleasantly surprising guests, as it reduces the chance for positive disconfirmation. These findings offer practical insights for improving communication in peer-to-peer accommodation.
Agradecimentos/Acknowledgements
--
Palavras-chave
Airbnb,Semantic similarity,Clustering,Word embeddings,Sentiment analysis
  • Economia e Gestão - Ciências Sociais
  • Sociologia - Ciências Sociais
  • Geografia Económica e Social - Ciências Sociais
  • Outras Ciências Sociais - Ciências Sociais
Registos de financiamentos
Referência de financiamento Entidade Financiadora
UIDB/50021/2020 Fundação para a Ciência e a Tecnologia
UID/ECO/04007/2024 Fundação para a Ciência e a Tecnologia