Comunicação em evento científico
Sustainable public procurement for a sustainable food system: An exploratory study of Portuguese public schools
Sofia Bizarro (Bizarro, Sofia); Maria de Fátima Ferreiro (Ferreiro, Maria de Fátima); Isabel Salavisa (Salavisa, I.);
Título Evento
Royal Geography Society-IBG Annual International Conference 2021
Ano (publicação definitiva)
2021
Língua
Inglês
País
Reino Unido
Mais Informação
Web of Science®

Esta publicação não está indexada na Web of Science®

Scopus

Esta publicação não está indexada na Scopus

Google Scholar

N.º de citações: 0

(Última verificação: 2024-11-21 19:28)

Ver o registo no Google Scholar

Abstract/Resumo
The increasing unsustainability generated by the prevailing food system demonstrates the need and opportunity to explore the transformative potential of public procurement as an innovation policy instrument able to foster the transition towards a sustainable future. Particularly regarding the school canteens offer, the criticisms over quality in public sector catering (i.e. OGM foods, frozen meals) and the concerns about health effects (i.e. malnutrition, childhood obesity) boosted a debate around the standards, the food provenance and the rules of acquisition used (Morgan & Sonnino, 2008). Recently, in Portugal, new experiments and organizational models of food governance emerged to challenge this paradigm. Local, municipal and national institutions, driven by regulatory frameworks and the directives of green public procurement, are using its ‘power of purchase’ to promote a broader approach to this multidimensional issue and achieve multiple societal benefits (European Union, 2018). In this context, the present investigation - developed in the research project on Spatial Planning for Change (SPLACH) – focuses on the analysis of innovative procedures of public procurement in Portuguese schools. This study aims to understand the attributes and the criteria required in public contracts of acquisition of goods and services, namely the specifications about environmental conditions, local chains and quality patterns (freshness, nutritional value, seasonality or organic products). The analysis aims to provide a short overview of the evolution of European and national regulatory instruments, examining the barriers and the new opportunities created in school food provisioning for local food procurement and the re-localization of the food chain.
Agradecimentos/Acknowledgements
--
Palavras-chave
public procurement,public canteens,: food system,sustainability
  • Economia e Gestão - Ciências Sociais
  • Geografia Económica e Social - Ciências Sociais
Registos de financiamentos
Referência de financiamento Entidade Financiadora
SPLACH Project – Spatial Planning for Change - POCI-01-0145-FEDER-016431 FEDER and COMPETE 2020

Com o objetivo de aumentar a investigação direcionada para o cumprimento dos Objetivos do Desenvolvimento Sustentável para 2030 das Nações Unidas, é disponibilizada no Ciência-IUL a possibilidade de associação, quando aplicável, dos artigos científicos aos Objetivos do Desenvolvimento Sustentável. Estes são os Objetivos do Desenvolvimento Sustentável identificados pelo(s) autor(es) para esta publicação. Para uma informação detalhada dos Objetivos do Desenvolvimento Sustentável, clique aqui.