Ciência-IUL
Publicações
Descrição Detalhada da Publicação
Food conveying masculinities: how conformity to hegemonic masculinity norms influences food consumption
Título Revista
Journal of Health Psychology
Ano (publicação definitiva)
2020
Língua
Inglês
País
Reino Unido
Mais Informação
Web of Science®
Scopus
Google Scholar
Esta publicação não está indexada no Google Scholar
Abstract/Resumo
This study investigated how conformity to hegemonic masculinity norms affects men’s and women’s food consumption and whether such influence was contextually modulated. A total of 519 individuals (65% women; M = 44 years old) participated in a 2 (gender salience: low vs high) × 2 (participants’ sex: male vs female) quasi-experimental between-subjects design, completing the Conformity to Masculinity Norms Inventory (Portuguese version) and reporting their past week’s food consumption. Gender salience moderated the relation between men’s conformity to masculinity norms and food consumption; sex-related differences in food consumption were partially mediated by conformity to masculinity norms. Implications for food consumption interventions are discussed.
Agradecimentos/Acknowledgements
--
Palavras-chave
Eating behaviour,Gender,Health psychology,Norms,Social interaction
Classificação Fields of Science and Technology
- Psicologia - Ciências Sociais
Registos de financiamentos
Referência de financiamento | Entidade Financiadora |
---|---|
UID/PSI/03125/2013 | Fundação para a Ciência e a Tecnologia |
Contribuições para os Objetivos do Desenvolvimento Sustentável das Nações Unidas
Com o objetivo de aumentar a investigação direcionada para o cumprimento dos Objetivos do Desenvolvimento Sustentável para 2030 das Nações Unidas, é disponibilizada no Ciência-IUL a possibilidade de associação, quando aplicável, dos artigos científicos aos Objetivos do Desenvolvimento Sustentável. Estes são os Objetivos do Desenvolvimento Sustentável identificados pelo(s) autor(es) para esta publicação. Para uma informação detalhada dos Objetivos do Desenvolvimento Sustentável, clique aqui.