Artigo em revista científica Q1
Looking ahead: Health impact assessment of front-of-pack nutrition labelling schema as a public health measure
Rodrigo Feteira-Santos (Feteira-Santos, R.); Violeta Alarcão (Alarcão, V.); Osvaldo Santos (Santos, O.); Ana Virgolino (Virgolino, A.); João Fernandes (Fernandes, J.); Carlota Pacheco Vieira (Pacheco Vieira, C.); Maria João Gregório (Gregório, M. J.); Nogueira, Paulo (Nogueira, P.); Andreia Silva Costa (Costa, A. S.); Pedro Graça (Graça, P.); et al.
Título Revista
International Journal of Environmental Research and Public Health
Ano (publicação definitiva)
2021
Língua
Inglês
País
Suíça
Mais Informação
Web of Science®

N.º de citações: 6

(Última verificação: 2024-03-27 07:42)

Ver o registo na Web of Science®


: 1.3
Scopus

N.º de citações: 7

(Última verificação: 2024-03-22 05:45)

Ver o registo na Scopus


: 0.5
Google Scholar

N.º de citações: 10

(Última verificação: 2024-03-25 22:38)

Ver o registo no Google Scholar

Abstract/Resumo
This study aimed to describe the underlying process, used methods and major recommendations emerging from a comprehensive and prospective health impact assessment of the endorsement of a front-of-pack nutrition labelling (FOP-NL) system by the Portuguese health authorities. A mixed-methods approach was used to gather information on the impact of four FOP-NL schemes on consumers’ selection of food products according to the perception of their nutritional quality, combining a systematic literature review, focus groups (FG), in-depth individual interviews, and an open-label crossover randomized controlled study. The relevance of FOP-NL as a public health promotion policy has emerged as a consensual idea among either FGs’ participants (i.e., consumers and experts), or interviewed stakeholders. Although all of the evaluated FOP-NLs result better than no system on promoting the choice of the healthiest product, the effectiveness of easy-to-interpret FOP-NL among vulnerable groups raised concerns related to the need of integrating specific nutritional information to promote a better self-management of chronic diseases, and related to the level of literacy of consumers, which could impair the usage of FOP-NL. Educational campaigns addressing skills to use FOP-NL is recommended. Furthermore, a monitoring strategy should be considered to evaluate the long-term effectiveness of this policy in promoting healthier food choices, and in reducing diet-related non-communicable diseases burden.
Agradecimentos/Acknowledgements
--
Palavras-chave
Food labelling,Front-of-pack labelling,Nutrition policy,Health impact assessment,Health literacy,Health equity
  • Ciências da Saúde - Ciências Médicas
Registos de financiamentos
Referência de financiamento Entidade Financiadora
UIDB/04295/2020 Fundação para a Ciência e a Tecnologia
UIDP/04295/2020 Fundação para a Ciência e a Tecnologia

Com o objetivo de aumentar a investigação direcionada para o cumprimento dos Objetivos do Desenvolvimento Sustentável para 2030 das Nações Unidas, é disponibilizada no Ciência-IUL a possibilidade de associação, quando aplicável, dos artigos científicos aos Objetivos do Desenvolvimento Sustentável. Estes são os Objetivos do Desenvolvimento Sustentável identificados pelo(s) autor(es) para esta publicação. Para uma informação detalhada dos Objetivos do Desenvolvimento Sustentável, clique aqui.