Ciência-IUL
Publicações
Descrição Detalhada da Publicação
Título Revista
Psicologia
Ano (publicação definitiva)
2010
Língua
Inglês
País
Portugal
Mais Informação
Web of Science®
Esta publicação não está indexada na Web of Science®
Scopus
Esta publicação não está indexada na Scopus
Google Scholar
Abstract/Resumo
Emotional processing of food-related pictures was studied in four experiments, comparing
participants who revealed unhealthy attitudes toward food, dieting and body shape with control groups. All subjects were female and responses to pictures of low and of high calorie foods were compared to responses to other emotional stimuli. The first three experiments measured verbal and autonomic responses and Experiment 4 was a classical conditioning study. In Experiments 2-4, pictures were presented backward masked in order to observe automatic, non-conscious responses. The results showed that, in general, food pictures were processed in the same way as other emotional material, both verbally and psychophysiologically. Although there were some results indicating a difference between groups, the general pattern was that participants selected for being more worried about food and dieting did not show higher reactivity to food cues.
Agradecimentos/Acknowledgements
--
Palavras-chave
Food stimuli; Psychophysiology; Emotions; Skin conductance
Classificação Fields of Science and Technology
- Ciências Biológicas - Ciências Naturais
- Psicologia - Ciências Sociais
Contribuições para os Objetivos do Desenvolvimento Sustentável das Nações Unidas
Com o objetivo de aumentar a investigação direcionada para o cumprimento dos Objetivos do Desenvolvimento Sustentável para 2030 das Nações Unidas, é disponibilizada no Ciência-IUL a possibilidade de associação, quando aplicável, dos artigos científicos aos Objetivos do Desenvolvimento Sustentável. Estes são os Objetivos do Desenvolvimento Sustentável identificados pelo(s) autor(es) para esta publicação. Para uma informação detalhada dos Objetivos do Desenvolvimento Sustentável, clique aqui.