Artigo em revista científica
From “boat to plate”: creating value through sustainable fish supply chain visibility
Isabel Duarte de Almeida (Duarte de Almeida, I.); João Silva (Silva, J.); Luís Miguel D. F. Ferreira (Ferreira, L.);
Título Revista
International Journal of Social, Behavioral, Educational, Economic, Business and Industrial Engineering
Ano
2015
Língua
Inglês
País
Azerbeijão
Mais Informação
Abstract/Resumo
Environmental concerns about the scarcity of marine resources are critical driving forces for firms aiming to prepare their supply chains for sustainability. Building on previous work, this paper highlights the mplementation of good practices geared towards sustainable operations in the seafood department, which were pursued in an exploratory retailer case. Outcomes of the adopted environmentally and socially acceptable fish retailing strategies, ranged from traceability, to self-certification and eco-labelling. The consequences for business were, as follows: stronger collaboration and trust across the chain of custody, improvement of sponsors’ image and of consumers’ loyalty and, progress in the Greenpeace retailers’ evaluation ranking.
Agradecimentos/Acknowledgements
--
Palavras-chave
Sustainability in sea food,Supply chain traceability,Social responsibility
Registos de financiamentos
Referência de financiamento Entidade Financiadora
UID/GES/00315/2013 Fundação para a Ciência e a Tecnologia

Com o objetivo de aumentar a investigação direcionada para o cumprimento dos Objetivos do Desenvolvimento Sustentável para 2030 das Nações Unidas, é disponibilizada no Ciência-IUL a possibilidade de associação, quando aplicável, dos artigos científicos aos Objetivos do Desenvolvimento Sustentável. Estes são os Objetivos do Desenvolvimento Sustentável identificados pelo(s) autor(es) para esta publicação. Para uma informação detalhada dos Objetivos do Desenvolvimento Sustentável, clique aqui.