Artigo em revista científica Q1
Study of freezing and defrosting effects on complex permittivity of biological tissues
Matteo Savazzi (Savazzi, M.); João Felício (Felício, J. M.); Jorge Rodrigues da Costa (Costa, J. R.); Carlos António Cardoso Fernandes (Fernandes, C. A.); Raquel Conceição (Conceição, R.);
Título Revista
IEEE Antennas and Wireless Propagation Letters
Ano (publicação definitiva)
2021
Língua
Inglês
País
Estados Unidos da América
Mais Informação
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N.º de citações: 4

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Abstract/Resumo
In this letter we study the effect of freezing and defrosting on the dielectric properties of biological tissues. The electromagnetic characterization of tissues at microwave frequencies is crucial for the development of microwave-based biomedical devices. These measurements are often not practical, as tissue degradation restricts the time available between tissue excision and dielectric measurements. For this reason, measurement of tissues that underwent freezing and defrosting may provide researchers with more flexibility in setting measurement campaigns, thus speeding up the development of microwave-based biomedical devices. To this end, this letter presents dielectric measurement on frozen and defrosted tissue, which translates into the following objectives: first, investigate if the dielectric properties of defrosted tissues depend on frozen storage time; second, determine if defrosted tissue dielectric properties differ from those of fresh tissues. As a result, we measure the dielectric properties of ten samples of chicken muscle, bovine liver, and bovine fat, each before and after freezing (up to 14 days) and defrosting. The measurements are performed with the open-ended coaxial probe method at the frequency band of 0.5–8.5 GHz. We observe a slight increase—less than 10%—in complex permittivity of high-water-content tissues (muscle and liver) after defrosting, and negligible effect on fat tissues.
Agradecimentos/Acknowledgements
--
Palavras-chave
Temperature measurement,Dielectrics,Permittivity measurement,Permittivity,Biomedical measurement,Biological tissues,Time measurement
  • Engenharia Eletrotécnica, Eletrónica e Informática - Engenharia e Tecnologia
Registos de financiamentos
Referência de financiamento Entidade Financiadora
No. 764479 Horizon 2020
UIDB/50008/2020 Fundação para a Ciência e a Tecnologia
UIDB/00645/2020 Fundação para a Ciência e a Tecnologia

Com o objetivo de aumentar a investigação direcionada para o cumprimento dos Objetivos do Desenvolvimento Sustentável para 2030 das Nações Unidas, é disponibilizada no Ciência-IUL a possibilidade de associação, quando aplicável, dos artigos científicos aos Objetivos do Desenvolvimento Sustentável. Estes são os Objetivos do Desenvolvimento Sustentável identificados pelo(s) autor(es) para esta publicação. Para uma informação detalhada dos Objetivos do Desenvolvimento Sustentável, clique aqui.